czwartek, 1 stycznia 2015

Budyń waniliowy

Najlepiej smakuje z domowy sokiem z jeżyn albo z wiśni.

Składniki:
1 litr mleka 3,2% tłuszczu,
2/3 szklanki cukru,
cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy,
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej plus mąka pszenna,
4 żółtka,
opcjonalnie niewielki kawałek zimnego masła.

Do garnka z grubym dnem wlewamy ponad połowę mleka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i stawiamy na ogniu. Do szklanki wsypujemy 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i dosypujemy mąki pszennej do 2/3 wysokości szklanki. W misce mieszamy razem pozostałe zimne mleko, mąki i 4 żółtka. Najwygodniej robić to rózgą. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować zmniejszamy trochę ogień, wlewamy pozostałe składniki z miski i energicznie mieszamy aż budyń zacznie się gotować. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Gorący nakładamy do miseczek, w których będzie podawany. Po ostygnięciu, tuż przed podaniem polewamy sokiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz