sobota, 21 listopada 2009

wołowina w sosie chrzanowym

kawałek łopatki wołowej lub karkówki wołowej - minimum ok. 1,5-2 kg
dwie duże cebule
kilka ziaren ziela angielskiego
czubata łyżeczka pieprzu w ziarnkach
6 liści bobkowych
sól co najmniej 1 łyżka od zupy
chrzan ok. 25 dkg (ja biorę chrzan utarty gotowy w słoiku, doprawiony na kwaśno i z solą, jeśli trzemy sami chrzan w korzeniu, to trzeba będzie do sosu dodać cytryny i trochę soli)
śmietana ok. 20 dkg (ja biorę śmietanę 12% "do zup", bo rosół jest wystarczająco tłusty)
cukier 2 łyżki od zupy
mąka 2-3 łyżki od zupy (ja biorę mąkę pszenną razową)

mięso:
wołowinę umieścić w dużym garnku, zalać wodą, dodać obrane cebule w całości, ziele angielskie, pieprz, liście bobkowe, sól, gotować do miękkości ok. 1,5-2 godziny
pod koniec gotowania spróbować rosół - musi być porządnie słony, żeby mięso było dość słone

sos:
do oddzielnego garnka odlać ok. 1 l rosołu - na sos; do takiej ilości rosołu jest dostosowana ilość reszty składników sosu; jeśli chcemy żeby sosu było więcej, można użyć cały rosół
w miseczce zmieszać dokładnie chrzan, śmietanę, cukier, mąkę, dosolić jeśli chrzan był nie solony ewentualnie doprawić cytryną jesli chrzan nie był przyprawiany na kwaśno
wszystko wylać do rosołu przygotowanego na sos, stale mieszając, bo jeśli rosół jest gorący, mogą zrobić się kluski
garnek z sosem postawić na kuchence i mieszając cały czas, doprowadzić do wrzenia, zestawić, spróbować - musi być dostatecznie słony i dość słodki lub słodko-kwaśny, powinien mieć konsystencję gęstej śmietany

podawać mięso polane sosem, z kartofelkami i łagodną jarzyną, np. buraczkami lub marchewką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz