składniki na duży gar zupy:
rosół: duża włoszczyzna (jeżeli ma nacie od pietruszki i selera, to też wrzucić), cebula, kilka suszonych grzybów (niekoniecznie), cały kurczak (lub kości, skrzydła itp.), po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, parę listków laurowych, sól, szczypta cukru
pozostałe: kartonik przecieru pomidorowego, 2 większe słoiczki koncentratu pomidorowego, duża śmietana 18%
Składniki na rosół wrzucamy do dużego gara, zalewamy wodą i gotujemy mniej więcej 2 godziny (jarzyny muszą być miękkie). Wyjmujemy kurczaka i jarzyny, w razie potrzeby przecedzamy, żeby rosół był czysty, studzimy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia zdejmujemy z wierzchu tłuszcz. Dodajemy kartonik przecieru pomidorowego, minimum jeden większy słoiczek koncentratu pomidorowego (raczej półtora lub dwa - trzeba próbować, żeby zupa nie była za kwaśna), zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie przyprawiamy. Do osobnego garnka wlewamy śmietanę. Dolewamy do niej powoli, po trochu, wrzącej zupy, stale mieszając. Zupy dolewamy mniej więcej 2-3 szklanki. Kiedy śmietana jest dobrze rozmieszana, zdejmujemy gotującą się zupę z ognia i ciągle mieszając dolewamy do niej śmietanę. Już nie gotujemy, można ewentualnie postawić znowu na ogniu stale mieszając, ale nie doprowadzać do wrzenia, bo śmietana się zważy. Możliwie szybko schładzamy i przechowujemy w lodówce. Można podać z makaronem lub ryżem, ale sama w kubku jest też super.
*dla oszczędności ugotowanego Kurczaka można zrobić na przykład z sosem koperkowym, a z włoszczyzny zrobić sałatkę z majonezem lub oliwą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz