Składniki:
paczka ulubionej białej fasoli,
duży koncentrat pomidorowy,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
zioła prowansalskie,
pieprz, listek laurowy, ziele angielskie,
sól, cukier, oliwa
Fasolę moczyć przez noc, ugotować do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w ziarenkach i listka laurowego. Posolić dopiero pod koniec gotowania. Gotować tylko w takiej ilości wody, żeby fasola była przykryta, nie większej. Dodać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, podsmażoną na łyżce-dwóch oliwy cebulę z czosnkiem, cukier i ewentualnie sól do smaku i gotować razem jeszcze kilka minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Można dodać mielony pieprz i inne ostre przyprawy.
W wersji beztłuszczowej: cebulę po posiekaniu solimy i smażymy na suchej, teflonowej patelni. Gdyby zaczęła się przypalać można dodać niewielką ilość wody.
W wersji MM: dodajemy fruktozę zamiast cukru lub nie dodajemy wcale, cebulę smażymy bez tłuszczu lub na odrobinie oliwy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz