Składniki:
6 jajek,
miód akacjowy (niewiele, głównie dla aromatu),
4 płaskie łyżki gotowej masy makowej (z puszki),
10 łyżek (200 g) cukru,
400 ml śmietany (tłustej kremówki), bardzo mocno schłodzonej.
Żółtka z cukrem utrzeć. Pod koniec ucierać na parze aż do momentu, gdy od spodu naczynie będzie gorące, ale nie będzie parzyło.
Śmietanę mocno ubić. Kogel mogel delikatnie wymieszać z masą makową i miodem. Po trochu dodawać ubitą śmietanę, mieszać bardzo delikatnie. Przełożyć do zamykanego pojemnika, wygładzić powierzchnię. Zamrozić (około 2,5 godziny w zamrażalniku). Najlepiej nie czekać do całkowitego zmrożenia "na kość", tylko podawać średnio zmrożone.
Lody najlepiej wychodzą, gdy się nie spieszymy i mieszamy wszystko bardzo delikatnie i powoli.
Zamiast masy makowej można dodać na przykład kakao, roztopioną czekoladę albo kawę. Lub eksperymentować po swojemu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
dobre
OdpowiedzUsuń