składniki na porcję dla 4 bardzo głodnych osób:
filet z łososia ze skórą o wadze mniej więcej 1 kg (oskrobany z łusek, bez ości)
4 łyżki jasnego sosu sojowego
3 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki oliwy z oliwek
3 płaskie łyżki brązowego cukru
płaska łyżka melasy (u mnie z karobu)
1) łososia podzielić na 4 równe kawałki,
2) składniki marynaty połączyć ze sobą,
3) łososia ułożyć w szklanym naczyniu i zalać marynatą, naczynie przykryć i wstawić do lodówki na noc,
4) piekarnik rozgrzać do 205 stopni C (funkcja grill), blachę wyłożyć folią aluminiową, zawinąć brzegi, żeby marynata nie wyciekała,
5) łososia delikatnie przełożyć na blachę razem z marynatą i wstawić pod grilla (u mnie 2 półka od góry) na 10 minut, jeżeli kawałki są bardzo grube można go potrzymać parę minut dłużej, ale łosoś powinien być lekko różowy w środku i nie można go piec za długo, bo będzie suchy,
6) łososia podawać bez sosu, który został na blasze po pieczeniu - jest za tłusty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz