niedziela, 13 maja 2012

Masala czaj

Tradycyjny indyjski przepis na słodką i aromatyczną herbatę z mlekiem i przyprawami.

W średniej wielkości garnku, najlepiej z grubym dnem, mieszamy razem:
2 szklanki mleka,
2 szklanki wody,
przyprawy: 4 goździki, 2 rozgniecione ziarna zielonego kardamonu, 2 zmiażdżone ziarna czarnego pieprzu (wygodnie jest je zmiażdżyć czymś bardzo ciężkim, np. dnem żeliwnej patelni), laskę cynamonu, kawałek świeżego imbiru wielkości winogrona, pokrojony na plasterki.

Garnek stawiamy na gazie, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, 10 minut.
Dodajemy 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego) i 2 łyżki czarnej herbaty liściastej, np. Assam. Ważne, żeby herbata miała zdecydowany aromat, którego nie zabiją dodane wcześniej przyprawy.
Trzymamy na średnim ogniu jeszcze 5 minut. Nalewamy przez gęste sitko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz