czwartek, 24 marca 2011

Piersi kurczaka z cytryną - bardzo kwaśne

Składniki:

1 podwójna pierś kurczaka
1 cytryna
mąka do panierowania
olej, masło (mniej więcej łyżeczka)
sól, pieprz

Piersi podzielić na podobnej wielkości kotlety, posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z kawałkiem masła. Kawałki kurczaka obtaczać w mące (nie za dużo i dokładnie otrząsnąć z nadmiaru mąki) i smażyć z obu stron przez kilka minut. Z zewnątrz mają być ładnie zrumienione, a w środku nie surowe. Nie można przesadzić z długością smażenia, bo kurczak zrobi się suchy i gumowaty. Uważać na temperaturę - tłuszcz na patelni nie może się przypalić.
Jeżeli całe mięso nie mieści się na raz na patelni, to usmażyć je na raty, dodając już usmażone kawałki na samym końcu, po wlaniu na patelnię soku z cytryny.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać do niego mniej więcej tyle wody, ile uzyskamy soku.
Patelnię przechylić i zdjąć łyżką nadmiar tłuszczu.
Nie zdejmując kurczaka z patelni wlać sok z cytryny z wodą (zdecydowanym ruchem na raz i uważać, bo może pryskać - warto zmniejszyć najpierw gaz pod patelnią, żeby uniknąć zapalenia się pryskającego tłuszczu). Kurczaka przewrócić na drugą stronę, żeby pokrył się cały powstałym sosem. Zmniejszyć gaz i zostawić wszystko jeszcze na kilka minut, żeby przeszło swoimi smakami.
Najlepiej smakuje z kartoflami puree i sałatą ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz