środa, 23 marca 2011

skórka pomarańczowa smażona



składniki:

  • skórki obrane z pomarańczy - warto użyć na jeden raz minimum dwie-trzy pomarańcze

  • cukier - tyle ile ważyły skórki po ugotowaniu w wodzie

  • woda
to jest przepis na skórkę pomarańczową stosowany w naszej rodzinie od pokoleń; jest dość pracochłonny, ale gwarantuje, ze skórki będą lepsze od robionych innym sposobem

obierz pomarańcze ze skórki - ja nacinam pomarańcz nożem z czubkiem tak, aby potem zerwać 4 skórki, razem z białą warstwą
namocz skórki w zimnej wodzie przez kilka godzin, żeby wyciągnąć gorycz
wodę z moczenia odlej, znów zalej skórki wodą tak aby tylko je przykrywała, i ugotuj je do miękkości pod pokrywką - minimum 1/2 godziny
zważ skórki i odważ tyle samo cukru
w garnku usmaż cukier z minimalną ilością wody tak, aby otrzymać syrop (aby sprawdzić, czy po usmażeniu jest wystarczająco gęsty, zanurz łyżkę w syropie, wyjmij ją i gdy trzymasz ją pionowo nad garnkiem, ostatnie krople syropu kapiące z łyżki powinny ciągnąć za sobą "nitkę")
włóż skórki do syropu, nie szkodzi że trochę wystają, smaż je na bardzo małym ogniu bez przykrycia lub przykryte ze szparą, aż będą jakby lekko przezroczyste - minimum 45 minut (uwaga - syrop łatwo się wygotowuje i przypala, więc smaż na minimalnym ogniu, żeby tylko lekko pyrkotało)
gorące skórki przełóż do wyparzonego słoika, zalej gorącym syropem, zakręć
jeśli nie użyjesz skórek w ciągu tygodnia, zapasteryzuj od razu słoik na stojąco przez 15 minut w gotującej wodzie - woda powinna sięgać do 3/4 słoika
dodawaj do ciasta (przed pieczeniem :), pokrojone w kosteczkę (na przykład do ciasta pomarańczowego Big Zofii...), albo przybieraj skórkami mazurki i ciasteczka migdałowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz