składniki:
40 dkg orzechów włoskich lub migdałów ze skórką, zmielonych
40 dkg drobnego cukru kryształu
8 dkg mąki pszennej razowej lub białej
sok z 1 cytryny
5 jajek ubitych na pianę
do orzechowego może być 1/2 startej gałki muszkatołowej
opłatek lub wafel na dużą prostokątną lub okrągłą blachę
wszystko wymieszaj i wyłóż na wafel
można udekorować orzechami lub migdałami obranymi ze skórki (żeby migdał obrać ze skórki, trzeba go najpierw sparzyć wrzątkiem)
równo rozsmaruj i piecz ok. 40 minut w piecu 150-160 stopni
można jeść od razu, a można przechować w papierze do żywności i pudełku nawet do 2 tygodni
to jest nasz rodzinny sztandarowy mazurek, od razu pieczemy minimum 4, bo pierwszy znika jeszcze przed wielkanocnym śniadaniem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz