niedziela, 11 grudnia 2011

Pierniczki



Pierniczki miękkie

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Z przepisu wychodzi cała góra mięciutkich pierniczków.

Składniki:
1 kg mąki pszennej

8 żółtek

3 białka

1,5 szklanki cukru (dałam mniej)

3 łyżki kakao

200 ml gęstej, kwaśnej śmietany

3 łyżeczki sody

4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników

1 kostka masła/margaryny (250 g)

1 słoik miodu (400 g)


Dzień przed pieczeniem:

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:

Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać mąka.

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

Moje uwagi: podczas wałkowania podsypywać jak najmniejszą ilością mąki, żeby nie zrobiły się twarde. U mnie piekły się 7 minut w 175ºC.

Pierniczki z witrażykami
Przepis znaleziony również na blogu Moje Wypieki.

Składniki:
landrynki w dowolnych kolorach
1/4 szklanki miodu
5 łyżek miękkiego masła

1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)

1 jajko

2 i 1/4 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)

opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)


Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.

Witrażyki: w pierniczku wyciąć otworek, pokruszyć (wałkiem, w woreczku) landrynki, napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki lub wykałaczki można wyciąć otworek na wstążkę.

Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.

Moje uwagi: Ciasto po zagnieceniu warto odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce, łatwiej się wtedy wałkuje. Piec tylko do momentu roztopienia się landrynek. Zdejmować z papieru zaraz, gdy witrażyki stwardnieją, nie zostawiać na papierze, bo później ciężko je odkleić.

Lukier królewski
Przepis pochodzi ze strony Joy of Baking.

Składniki:
2 large (60 grams) egg whites

2 teaspoons fresh lemon juice

3 cups (330 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted

In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer), beat the egg whites with the lemon juice until combined. Add the sifted powdered sugar and beat on low speed until combined and smooth. (The right consistency to cover or "flood" sugar cookies is when you lift the beater, the ribbon of icing that falls back into the bowl remains on the surface for a few seconds before disappearing. Another test is to take a cookie and place a small amount of icing in the center of the cookie. Using a small knife, push the icing to the edge of the cookie. If the icing runs off the edge, thicken the icing by adding a little more confectioners sugar. Conversely, if the icing is too thick, add a little water.) The icing needs to be used immediately or transferred to an airtight container as royal icing hardens when exposed to air. Cover with plastic wrap when not in use.

Moje uwagi: Do robienia obwódek trzeba dodać więcej cukru. Taki gęsty lukier wysycha bardzo szybko i można od razu wypełniać kształty bardziej rzadkim lukrem. Taka ilość wystarczy do polukrowania dużej ilości pierniczków. Można go podzielić i zabarwić na różne kolory. Bardzo wdzięczny lukier - błyskawicznie się go robi i łatwo używa.
Do lukru trzeba kupić cukier puder bez dodatków (sprawdzić skład).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz