piątek, 30 grudnia 2011

Keks z bakaliami z nalewki bożonarodzeniowej

Zmodyfikowany przepis na keks znaleziony u Ani latającej Na Miotle.

Proporcje na 3 keksówki.

500 g margaryny Kasia (temp. pokojowa)
500 g cukru
10 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g bakalii z nalewki bożonarodzeniowej (przepis na blogu)
kilka skórek w syropie (niekoniecznie)
garstka kandyzowanego imbiru (niekoniecznie)
starta skórka z cytryny i pomarańczy (niekoniecznie)
łyżka soku z cytryny (niekoniecznie)

Margarynę zmiksować na puszystą masę z cukrem w dużej misce, dodawać stopniowo żółtka po jednym. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Bakalie i skórkę pomarańczową pokroić, ale nie bardzo drobno. Do bakalii dodać kandyzowany imbir i startą skórkę z pomarańczy i cytryny. Białka ubić. Na masę maślaną wyłożyć pianę z białek, na to wysypać mąkę zmieszaną z proszkiem. Na wierzch wrzucić bakalie. Delikatnie wszystko wymieszać dużą, drewnianą łyżką. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Nożem wysmarowanym oliwą zrobić nacięcie na środku (wzdłuż) ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 minut, sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe. Wystudzić na kratce. Można owinąć w folię spożywczą i przechowywać przez kilka dni w spiżarce przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz