Jest to lekko zmodyfikowana wersja bardzo popularnego przepisu na francuskie ciasto jogurtowe. Można użyć dowolnego jogurtu, ja miałam akurat 200 g pojemniczek jogurtu greckiego. Do odmierzenia składników używamy pojemniczka po jogurcie. Przygotowanie ciasta zajmuje DOSŁOWNIE 5 MINUT!
Do miski wrzucamy:
1 pojemniczek dowolnego jogurtu naturalnego,
3 pojemniczki mąki,
2 pojemniczki cukru,
3 całe jajka,
1 cukier wanilinowy,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (warto wcześniej wymieszać z mąką)
1 pojemniczek oleju (u mnie zwykły Kujawski)
Wszystko mieszamy do momentu połączenia się składników, najwygodniej to chyba zrobić drewnianą łyżką. Jeżeli ktoś ma ochotę można dodać np. skórkę pomarańczową, rodzynki, owoce, kakao, czekoladę, kawę, rum, migdały.....
Ciasto przekładamy do formy (20 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Po 40 minutach warto przykryć ciasto krążkiem papieru do pieczenia. Pieczemy mniej więcej 1,5 godziny, sprawdzamy patyczkiem.
niedziela, 13 maja 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz