Składniki:
1 całe jajko i 1 żółtko,
1 solidna łyżka musztardy Dijon,
sok z 1/2 cytryny,
1 płaska łyżka cukru,
1/3 łyżeczki soli,
pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
1 łyżka sproszkowanego wasabi (lub gotowa pasta wasabi, wasabi można oczywiście pominąć),
1-2 łyżki wody,
1-2 szklanki oleju o neutralnym smaku (im więcej oleju dodamy, tym gęstszy będzie majonez)
W pojemniku, w którym będziemy miksowali majonez*, mieszamy wasabi z wodą, dodajemy jajko i żółtko, musztardę, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz. Miksujemy kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy powoli olej, nie przerywając miksowania, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wskazówka: majonez jest gotowy, gdy jego powierzchnia w trakcie miksowania zaczyna się jakby nierówno fałdować.
Wskazówka: majonez jest gotowy, gdy jego powierzchnia w trakcie miksowania zaczyna się jakby nierówno fałdować.
Zamiast soku z cytryny można dodać ocet. Jeżeli chcemy użyć majonez do sałatki, to lepiej dodać do niego więcej soku z cytryny/octu i cukru.
*idealnie do tego celu nadaje się mikser (malakser) z nożykiem do rozdrabniania, mikserem ręcznym z nasadkami do ubijania nigdy nie udało mi się uzyskać bardzo gęstego majonezu
ja daję mniej cytryny, najwyżej 1/3
OdpowiedzUsuń