sobota, 28 listopada 2015

Kompot czereśniowy na zimę



Składniki:
czereśnie
cukier

Wyparzamy litrowe słoiki. Do każdego słoika nakładamy czereśnie z pestkami bez ogonków prawie do pełna. Do każdego słoika dosypujemy po 4 łyżki cukru. Zalewamy zimną wodą. Wycieramy krawędzie słoika do sucha (czymś czystym - świeżo wypraną ścierką albo ręcznikiem papierowym). Słoiki zakręcamy, wstawiamy do dużego gara tak, żeby nie stykały się ze sobą i zalewamy wodą do 2/3 - 3/4 wysokości słoików. Dno garnka można wyłożyć ściereczką, żeby słoiki nie hałasowały. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz