sobota, 11 listopada 2017

Ryż z czosnkiem do dań azjatyckich



Składniki:
1 szklanka ryżu
główka czosnku
3 łyżki masła
pół pęczka natki pietruszki lub kolendry

Czosnek posiekać, ale nie bardzo drobno. Do garnka, w którym będziemy gotowali później ryż, włożyć masło i posiekany czosnek. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czosnek będzie złoto-brązowy, około 10 minut. Uwaga - nie wolno go przypalić, bo robi się bardzo gorzki. Gotowy czosnek odsączyć łyżką z nadmiaru masła (masło zostawić w garnku) i przełożyć na talerz przykryty dwoma warstwami ręcznika papierowego. Do garnka po smażeniu czosnku wrzucić ryż, wlać 2 szklanki wrzątku, posolić, zamieszać i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut, aż ryż będzie miękki. Po ugotowaniu zestawić z ognia i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Delikatnie wzruszyć ryż widelcem albo drewnianą łyżką, żeby był bardziej puszysty, posypać posiekaną natką i na końcu chrupiącym, smażonym czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz