sobota, 11 listopada 2017

Krem "diplomat"

Krem jest bardzo delikatny, wbrew pozorom lekki i nie za słodki. Użyłam go do deseru z pomarańczami marynowanymi w winie i przyprawach i kruszonką migdałową. Nada się do tart, ciasta francuskiego, babeczek z kremem i owocami. Jeżeli dodatki są kwaśne, to krem trzeba mocniej dosłodzić.

Składniki:
6 żółtek
115g drobnego cukru
30g mąki kukurydzianej
10g mąki pszennej
560ml mleka
laska wanilii, ekstrakt lub cukier waniliowy
15g masła
500 ml śmietanki kremówki (schłodzonej przez dobę w lodówce) + parę łyżek cukru

Proporcje typowo imprezowe, na mniej więcej 2,5 litra kremu.
Krem bardzo dobrze znosi przechowywanie w lodówce, można go zrobić nawet 2 dni przed podaniem i przechowywać w szczelnym pojemniku, np. w słoiku.

Zmiksować żółtka z połową cukru. Dodać przesiane mąki. Dobrze wymieszać. W garnku z grubym dnem zagotować mleko z pozostałym cukrem i wanilią. Powoli dolewać gorące mleko do żółtek, ciągle mieszając. Całość przelać z powrotem do garnka po gotowaniu mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować  na małym ogniu przez 2 minuty, stale mieszając. Następnie wmieszać masło i odstawić do ostygnięcia. Nakryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Śmietankę kremówkę ubić na średnich obrotach na sztywno (około 6 minut), dodać tyle cukru, żeby była pyszna i słodka, ale bez przesady.
Krem rozmiksować krótko, żeby nie był sztywny, dodać kilka łyżek bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę bitej śmietany, ostrożnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz