sobota, 11 listopada 2017

Duński chleb razowy na zakwasie z całymi ziarnami orkiszu

Składniki na jeden bochenek 1,5 kg:

 Dzień pierwszy:
 250 g zakwasu na mące żytniej razowej
125 g ziaren orkiszu (może być też np. żyto)
25 g ziaren siemienia lnianego (najlepsze jest złote)
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki miodu (melasy)

Dzień drugi:
550 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1,5 łyżki soli
1/2 łyżki miodu (melasy)
450 ml wody

Pierwszego dnia: wszystkie składniki połączyć, miskę przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do kolejnego dnia. U mnie stoi po prostu na kuchennym blacie.

Drugiego dnia: dużą keksówkę lub formę żeliwną (bardzo polecam, jest genialna) o wymiarach mniej więcej 34 x 13 x 10 cm wysmarować masłem i obsypać ulubionymi ziarnami. Do całego zaczynu z poprzedniego dnia dodać pozostałe składniki (zostawić trochę wody na później, bo może nie będzie cała potrzebna - zależy od wilgotności mąki) i wyrabiać dużą łyżką albo mikserem z końcówkami do zagniatania ciasta przez 10 minut. Ciasto ma mieć konsystencję między gęstą śmietaną a kitem - ani zbyt gęstą, ani zbyt płynną. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy nie przekraczając 2/3 jej wysokości. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, można je przechować w lodówce do kolejnego pieczenia.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto prawie całkowicie wypełni formę. U mnie wyrasta na blacie kuchennym przez 3-4 godziny.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza. Chleb piec 1 godzinę i 45 minut. Wyjąć z formy, położyć na kratce. Dopiec jeszcze 15 minut bez formy. Sprawdzić, czy jest upieczony stukając od spodu - powinien wydać głuchy odgłos. Przed pokrojeniem wystudzić. No powiedzmy piętkę można odkroić wcześniej ; )
Na zdjęciu poniżej chleb rośnie w formie. Przykrycie go zapobiega wysychaniu od góry, a tego staramy się unikać. Lepiej, żeby był cały czas wilgotny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz