Składniki:
ciasto kruche z 1/2 kg mąki,
3 pełne szklanki mleka,
cukier wanilinowy lub wanilia,
9 jajek,
9 łyżek cukru,
3 łyżki mąki.
Ilość: solidna ; ) kilkadziesiąt babeczek.
Ciasto piec w foremkach babeczkowych wysmarowanych masłem. Wyjmować gorące. Mleko zagotować z wanilią, całe jajka ubić z cukrem. Pod koniec bicia dosypać mąkę. Wlać do lekko przestudzonego mleka i grzać na niezbyt silnym ogniu, mieszając, do gęstości śmietany. Nie gotować! Trwa to 1-2 godziny.
Gotowy i ostudzony krem można przechowywać kilka dni w lodówce, najlepiej w słoiku, żeby nie przeszedł innymi zapachami.
Krem do babeczek nakładać niedługo przed ich podaniem. Każdą babeczkę ubrać wisienką z konfitury.
piątek, 6 sierpnia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ten krem do babeczek był wyśmienity, ale czas mieszania... 2 godziny! to tylko ciocia Marysia była zdolna do takiego poświęcenia
OdpowiedzUsuńczekam aż moje córki wynajdą równie dobry krem, ale szybszy
mama b