Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 główki czosnku
- 4 płaskie łyżki soli
- 8 łyżek oleju
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 płaska łyżka przyprawy chili, ewentualnie trochę mniej żeby były łagodniejsze
Wykonanie:
Ogórki umyć, i pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 6 godzin. Po 6 godzinach zlać sok z ogórków i dodać do niego cukier, ocet, olej i zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, dodając pokrojony w plasterki czosnek i przyprawę chili. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po 12 godzinach jeszcze raz wymieszać i nakładać do słoików. Nie pasteryzować !
Dobrze się przechowują, nawet po roku są dobre bez pasteryzowania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz