piątek, 6 sierpnia 2010

Biszkopt

składniki na biszkopt do formy o średnicy mniej więcej 20 cm:

5 jajek
120 g mąki
150 g cukru

Ta ilość ciasta wystarczy też na zalanie bananów, jabłek i innych owoców na większej blasze.

Jajka miksujemy z cukrem DO BIAŁOŚCI. Delikatnie dodajemy mąkę i ostrożnie mieszamy. Wlewamy do formy (wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt już jest upieczony (suchy patyczek oznacza, że tak).

Biszkopt z jabłkami: na dnie blachy (wyłożonej papierem do pieczenia) układamy połówki jabłek bez gniazdek nasiennych (najlepsze są jabłka kwaśne, szarlotkowe), do każdej połówki wsypujemy szczyptę cukru wanilinowego, wszystko zalewamy ciastem biszkoptowym i pieczemy trochę dłużej niż w przepisie.

Biszkopt z bananami: po wylaniu ciasta wkładamy w nie plasterki banana (1-2 banany na porcje).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz