sobota, 18 czerwca 2011

Tort z truskawkami i kremem budyniowym


Biszkopt:
7 jajek
210 g cukru
168 g mąki

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać tartą bułką. Boków nie smarować. Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego do 170 stopni i piec przez mniej więcej 50 minut. Sprawdzić, czy już jest gotowe, patyczkiem. Odstawić na minimum 10 minut a następnie odciąć ostrym nożem od brzegów formy. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Można zostawić do następnego dnia (przykryć ściereczką, żeby nie wyschło).

Krem budyniowy:
6 żółtek
1,5 szklanki cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
1,5 kostki masła (kostka = 200 g) - temperatura pokojowa
2 cukry wanilinowe

Żółtka utrzeć z cukrem. Wmieszać obie mąki. Cały czas ubijając dolać gotujące się mleko. Zagotować stale mieszając. Ostudzić. Masło ubić z cukrami wanilinowymi na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce przygotowany budyń.

Poncz:
3 soczyste pomarańcze
3 łyżki cukru

Cukier dokładnie rozpuścić w soku z pomarańczy.
Można oczywiście zrobić poncz z innymi dodatkami.

Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 części. Górę ciasta ułożyć na spodzie, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować niewielką ilością kremu, ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, pokryć kremem. Na wierzch nałożyć kolejną warstwę biszkoptu, nasączyć ponczem, pokryć kremem z truskawkami. Na to nałożyć ostatnią warstwę ciasta (spód biszkoptu ma się znajdować na wierzchu przygotowywanego tortu). Nasączyć ponczem. Cały tort pokryć grubą warstwą kremu. Wstawić do lodówki na parę godzin. Niedługo przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami.

Następnego dnia też jest pyszny, chociaż nie wygląda już szczególnie reprezentacyjne.

Na zdjęciu wersja tortu bez cyzelowania - nie na przyjęcie, tylko na weekend dla rodziny.

1 komentarz:

  1. ja generalnie nie lubię tortów, ale ten jest po prostu nie do odparcia; to co robi autorka tego przepisu, przekracza wszelkie wyobrażenia o tortach - jest to po prostu czysta poezja...

    OdpowiedzUsuń