czwartek, 23 czerwca 2011

Skórki pomarańczowe w czekoladzie

Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości (po 100 g)
skórka z 2 pomarańczy zrobiona zgodnie z tym przepisem

Skórki odsączyć z grubsza z syropu i pokroić w długie paseczki. Jeżeli skórki wyszły miękkie, to nie kroić ich zbyt cienko. Pokrojone skórki rozłożyć na kratce i wstawić do lodówki na dobę.

Czekoladę połamać na kosteczki i wrzucić do metalowej miski ustawionej na większym garnku z gotującą się wodą. Wody nalać do garnka niewiele, a ogień pod garnkiem ma być minimalny. Często mieszając roztopić czekoladę. Uważać na zbyt wysoką temperaturę - czekolada ma się powoli rozpuszczać, a nie gotować. Nie może przywierać do dna miski - jeżeli przywiera, oznacza to, że temperatura jest zbyt wysoka i należy garnek zdjąć z ognia.

Skórki obtaczać w roztopionej czekoladzie. Ja to robiłam przy pomocy dwóch widelców. Odkładać na deskę lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz